Wat is scoliose
Ongeveer drie op de honderd kinderen hebben een scoliose. Wanneer uw kind rugklachten heeft, is het van belang een afspraak te maken met een huisarts. Uw huisarts kan u indien nodig doorverwijzen naar een orthopeed voor een beoordeling en/of behandeling.
Wat is scoliose?
Bij scoliose in de rug is de wervelkolom kromgegroeid. Hierdoor ontstaan één of twee bochten. Daarnaast kan scoliose een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom.
Er bestaan vier soorten scoliose:
- Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%).
- Aangeboren scoliose (congenitaal): de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
- Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening.
- Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.
Naast deze vormen van scoliose, kan de aandoening ook ontstaan door een verkeerde houding (‘houdingsscoliose’). Dit komt bijvoorbeeld doordat de benen niet even lang zijn. De rug probeert het lengteverschil te corrigeren. Hierdoor kan een verkromming ontstaan.
Wat zijn de gevolgen van scoliose?
Bij scoliose kunnen klachten ontstaan zoals:
- ademhalingsklachten
- bewegingsbeperking
- vermoeidheid
- pijnklachten
Kinderen krijgen meestal last van de vergroeiing in hun rug in de puberteit. Door de scoliose kan het bewegen lastiger worden, wat soms pijn kan veroorzaken. Doordat de wervelkolom anders beweegt, kan de werking van de longen beperkt worden. Tieners kunnen het ook erg vervelend vinden dat de rug er anders uitziet. Hoe erger de scoliose, hoe groter de bolling op de rug.
Hoe wordt scoliose gediagnosticeerd?
De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerde orthopeed. Wanneer u merkt dat uw kind een kromme rug of ongelijke schouders heeft, is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Hij kan zorgen voor een doorverwijzing naar een orthopeed. De orthopeed onderzoekt de rug en maakt een röntgenfoto. Hierop kan hij zien hoe erg de verdraaiing is en of er sprake is van scoliose.