1,3 miljoen ZonMw subsidies voor onderzoek naar medicatiegebruik reumapatiënten

Gepubliceerd op: 29-08-2024

De Sint Maartenskliniek ontvangt twee grote subsidies van ZonMw voor onderzoek naar medicatiegebruik bij reumapatiënten. Wij vertellen je er graag meer over! 

Behandeling van handartrose 

Calin Popa en Els van den Ende ontvangen een subsidie van bijna 630.000 euro voor onderzoek naar de behandeling van handartrose met ontstekingsremmers, die eens per drie of vier maanden geïnjecteerd worden in de bilspier. Veel mensen met handartrose ervaren grote beperkingen in hun functioneren. Uit eerder onderzoek bij patiënten met artrose in de heupen bleek een eenmalig injectie in de bilspier met methylprednisolon, een ontstekingsremmend medicijn, een veilige behandeling te zijn die klachten van patiënten gedurende drie maanden verminderde. Helaas werd het effect van herhaalde injecties bij patiënten met heupartrose niet verder onderzocht.

In deze studie onderzoeken Popa en Van den Ende het effect van dit medicijn op pijn, functioneren en veiligheid bij handartrose. Het onderzoek bestaat uit 2 fases.

  • In de eerste fase wordt het effect van een eenmalige injectie (40 of 120 milligram methylprednisolon) vergeleken met een injectie met placebo (nepmedicijn). 
  • In de tweede fase (na 16 weken) ligt de aandacht op de mogelijke bijwerkingen bij langduriger gebruik van methylprednisolon. In deze fase komen alle patiënten in aanmerking voor een injectie met het echte medicijn (maximaal twee vervolginjecties met 120 mg methylprednisolon), ongeacht het middel dat ze in de eerste fase hadden gekregen. Indien de behandeling effectief en veilig blijkt, zou dit een goede optie kunnen worden om symptomen van handartrose gedurende langere tijd onder controle te houden.

Dosering JAK-remmers bij ontstekingsreuma

Noortje van Herwaarden en Maike Wientjes ontvangen een subsidie van bijna 650.000 euro voor onderzoek naar Janus–kinase (JAK)-remmers. Dit zijn medicijnen die worden ingezet voor diverse soorten ontstekingsreuma. Hoewel ze effectief zijn, kunnen JAK-remmers bijwerkingen veroorzaken zoals infecties en een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Uit eerder onderzoek blijkt dat bij andere reumamedicijnen de dosis vaak kan worden verlaagd als de ziekte rustig is. Hierdoor verminderen ook de bijwerkingen, terwijl de werking van het medicijn behouden blijft. In het onderzoek wordt onderzocht of ditzelfde ook geldt bij JAK-remmers.

Deelnemers aan de studie hebben een vorm van ontstekingsreuma, gebruiken een JAK-remmer en ervaren een rustige ziekte. Een groep patiënten bouwt in dit onderzoek de medicatie af, de andere groep blijft de normale dosis medicijnen gebruiken. Na een jaar wordt vergeleken hoeveel mensen nog steeds een lage ziekteactiviteit hebben. Tijdens het onderzoek worden ook aspecten als pijn, vermoeidheid, dagelijks functioneren, kwaliteit van leven en veiligheid gemeten. Tevens wordt gekeken of een veilige vermindering van de dosering een vermindering van kosten betekent bij deze dure geneesmiddelen. De studie zal worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende andere Nederlandse ziekenhuizen.

Patiëntenselectie deelname

Beide onderzoeken starten in 2025. Patiënten die in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek worden te zijner tijd benaderd via hun behandelend arts. Patiënten die willen deelnemen worden verzocht verdere berichtgeving af te wachten. Veel dank daarvoor.