Effect orthopedische hulpmiddelen bij neurologische aandoeningen
De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie is het promotieonderzoek van collega Lysanne de Jong. Zij deed onderzoek naar het effect van orthopedische hulpmiddelen bij mensen met neurologische aandoeningen.
Mensen met neurologische aandoeningen ervaren vaak problemen met lopen. Behandelaars schrijven orthopedische hulpmiddelen voor om deze loopproblemen te verbeteren. Denk hierbij aan enkel-voet orthesen (EVOs) of orthopedisch schoeisel. Maar schrijven zij ook de juiste hulpmiddelen voor? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is inzicht nodig in de effecten van de hulpmiddelen én in hoe we deze effecten kunnen beoordelen. Daarmee ging Lysanne de Jong aan de slag in haar promotieonderzoek.
Geen lab meer nodig
Het onderzoek bestond uit twee delen. In het eerste deel richtte De Jong zich op het uitlijnen van EVOs. De uitlijning van een EVO is belangrijk voor de effecten van de EVO. Een nauwkeurige manier om dat te doen, is door de zogeheten shank-to-vertical angle (SVA) te meten. De gouden standaard daarvoor is de 3D gangbeeldanalyse. Daar heb je echter een looplaboratorium voor nodig. Dat kost veel tijd en daarom beoordelen behandelaars de uitlijning nu vaak op het oog. Dat is uiteraard geen objectieve meting. De Jong vergeleek de 3D gangbeeldanalyse daarom met het gebruik van een bewegingssensor op het onderbeen. Uit haar onderzoek blijkt dat de SVA ook met deze snelle en veel toegankelijkere meetmethode betrouwbaar gemeten kan worden. Dit zorgt er mogelijk voor dat de uitlijning sneller optimaal is en dat de patiënt minder vaak hoeft terug te komen voor een aanpassing. Ook zorgt een optimale uitlijning ervoor dat patiënten beter lopen met hun EVO.
Betere loopvaardigheid
In het tweede deel onderzocht De Jong de effecten van orthopedisch schoeisel op loopvaardigheid bij mensen met Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN). Orthopedisch schoeisel wordt vaak voorgeschreven, maar er was tot nu toe weinig onderzoek naar gedaan. Het onderzoek van De Jong toont aan dat orthopedisch schoeisel de loopvaardigheid van deze doelgroep verbetert. Zij zag een verbetering in loopsnelheid, staplengte, stapbreedte en loopaanpassingsvermogen. Dit inzicht kan zorgen voor een betere voorschrijving.