Hoe onderzoeken we of een prothese goed functioneert?
Het is weer tijd voor een nieuwe video van ‘Onderzoek onder de loep’! Via wetenschappelijk onderzoek zoeken we voortdurend naar nieuwe en betere manieren om onze patiënten verder te helpen. Deze keer vertellen Simon van Laarhoven en Petra Heesterbeek je meer over hoe zij onderzoeken of een prothese goed functioneert.
Protheseknie
Op de Sint Maartenskliniek plaatsen we jaarlijks meer dan 1000 knieprotheses. Het doel van zo'n nieuwe knie is om patiënten te helpen minder pijn te ervaren en hun mobiliteit te verbeteren. Omdat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van knieprotheses, willen we graag weten welke protheses het beste zijn voor onze patiënten. Voordat we een prothese op grote schaal in de kliniek toepassen, willen we zeker weten dat deze goed functioneert. Kan de prothese de natuurlijke knie effectief nabootsen en kan de patiënt er weer vrij mee bewegen? Daarnaast is het voor ons essentieel om te weten of de prothese veilig is: blijft deze goed in het bot verankerd en hoelang blijft dat zo?
Veiligheid van de prothese meten
Door kleine, metalen kogeltjes in het bot te plaatsen, kunnen we met behulp van speciale 3D-beelden zeer nauwkeurig de beweging en positie van een prothese ten opzichte van het bot meten. Hierdoor kunnen we inschatten of een prothese wel of niet los zal komen uit het bot. Daarnaast maken we gebruik van andere technieken om bijvoorbeeld de natuurlijke bewegingen van de knie te meten. We doen eerst grondig onderzoek, voordat we een prothese in de praktijk toepassen. De kans is dan groot dat de prothese langer blijft zitten en er weinig complicaties optreden. Dit verkleint de noodzaak voor her-operaties, waardoor patiënten minder snel opnieuw geopereerd hoeven te worden.