Promotie: toepassing eHealth bij medicijngebruik
De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie is het promotieonderzoek van collega Bart Pouls. Hij onderzocht de toepassing van digitale middelen voor reumapatiënten om ze te helpen bij hun medicijngebruik.
Veel chronische aandoeningen worden behandeld met medicijnen. Naast voordelen kunnen medicijnen ook problemen geven, zoals bijwerkingen of verkeerd medicijngebruik. Mensen gebruiken steeds meer medicijnen en hebben daardoor meer kans op zulke problemen. Het wordt bovendien steeds lastiger om die problemen te voorkomen of op te lossen, omdat de vraag naar zorg toeneemt. Daarom moeten we slimme en efficiënte oplossingen bedenken om problemen rondom geneesmiddelen blijvend aan te pakken. Eén van die mogelijke oplossingen is het gebruikmaken van eHealth; de toepassing van ICT in de zorg.
eHealth-toepassingen onderzocht
eHealth kan efficiënt zijn, omdat het op elke plaats en elk tijdstip te gebruiken is. Ondanks deze voordelen heeft eHealth - net als medicijnen - ook nadelen als je het niet goed toepast. Zo moet het technisch goed werken en ook het doel bereiken waarvoor het is ontwikkeld. Daarnaast moeten patiënten de eHealth-toepassing ook (willen) gebruiken. Bart Pouls onderzocht drie van deze technologische toepassingen, die reumapatiënten kunnen helpen om thuis hun medicatie beter te gebruiken:
- Een elektronische injectiepen ter ondersteuning bij het spuiten van medicijnen.
- Een app waarmee jichtaanvallen bijgehouden kunnen worden.
- Een puzzelapp om de therapietrouw bij reumaremmers te verbeteren.
Conclusie over gebruik en nut
Het onderzoek toont aan dat patiënten veelvuldig gebruikmaken van de eHealth-toepassingen voor hun medicijngebruik. Het merendeel vindt de toepassingen ook makkelijk om te gebruiken. De meningen over het nut van de toepassingen varieerden wel aanzienlijk. Bart concludeert dan ook dat eHealth een onderdeel van de oplossing voor geneesmiddelgerelateerde problemen kan zijn. Maar alleen als het juist wordt toegepast voor de juiste doelgroep.
Nuttige tips
Tijdens het onderzoek bleek dat de volgende voorwaarden de kans op het juist toepassen van eHealth vergroten:
- Gebruik eHealth als middel, niet als doel.
- Betrek patiënten in elke stap van zorginnovatie, zodat eHealth aansluit bij hun behoeften.
- Zorg altijd voor alternatieven voor eHealth, aangezien eHealth niet voor iedereen geschikt is.
- Wees al tijdens de onderzoeksfase bezig met de implementatie van eHealth.
Super creatief!
Bart wilde graag op een interactieve en speelse manier laten zien waar zijn promotieonderzoek over gaat. Daarom heeft hij zijn onderzoeken ook omgetoverd tot kleine puzzels in een Doe Boek. Door die puzzels op te lossen, kruip je als het ware in zijn huid en word je deelgenoot van de lessen die hij leerde tijdens zijn promotietraject. Super creatief en hartstikke leuk! Hij stuurde dit Doe Boek onder andere naar apotheker onderzoekers, ziekenhuisapothekers en reumatologen met een interesse in eHealth.
Datum: 10 maart 2023, 12.30 uur
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Promovendus: Bart Pouls
Proefschrift: Supporting patients’ medication management using eHealth
Test cases in rheumatology
Promotor(es): prof. dr. Bart van den Bemt, prof. dr. Sandra van Dulmen
Co-promotor: dr. Joke Vriezekolk, dr. Charlotte Bekker