Vergoeding vitamine D stopt
De minister heeft besloten om vanaf 1 januari 2023 vitamine D niet meer te vergoeden en mensen dit zelf te laten betalen. Dat geldt ook voor combinatiepreparaten waarbij de vitamine D gecombineerd wordt met andere middelen, zoals calcium of middelen tegen botontkalking (alendroninezuur, risedroninezuur). Verschillende beroepsverenigingen en patiëntverenigingen hebben tevergeefs geprobeerd om dit te voorkomen. De Sint Maartenskliniek kan hier niets aan veranderen. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2023 alle geneesmiddelen met vitamine D zelf moet betalen.
Advies: vitamine D zelf kopen
Het advies is om vitamine D in de juiste dosering te blijven gebruiken. Het is namelijk belangrijk voor mensen met reumatische aandoeningen en osteoporose, omdat het goed is voor de botopbouw. Wij adviseren u om dit zelf te kopen bij de drogist of supermarkt, aangezien dit vele malen goedkoper is dan het op recept te blijven gebruiken via de apotheek. Vitamine D en calcium van de drogist of supermarkt is kwalitatief even goed en werkt even goed als die van de apotheek. Het is wel belangrijk om een middel te kiezen met de juiste dosering en zonder de toevoeging van andere vitamines of mineralen. Het nadrukkelijke advies is om zeker geen middel te gebruiken waar ook vitamine K zit.
Dosering vitamine D
Er zijn twee manieren om de sterkte van een tablet met vitamine D te omschrijven, namelijk in microgrammen (mcg, µg) en internationale eenheden (IE). Het is goed om te weten dat 400 internationale eenheden hetzelfde is als 10 microgram.
Waar kan ik het beste op overstappen?
Wat u het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de dosering die u op dit moment gebruikt. Bekijk ons advies voor de meest verkochte middelen. Zoek hieronder uw middel en dosering op en kijk wat ons advies is. U kunt ook alles in 1 schema bekijken.