Reumatologie

Wereld Jeugdreuma dag

Reuma komt niet alleen voor bij ouderen. Maar liefst 1 op de 1.000 kinderen heeft een vorm van jeugdreuma. In Nederland hebben tussen de 2.000 en 3.000 kinderen jeugdreuma. Wij vinden het daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Lisa (10 jaar) heeft jeugdreuma. Voordat zij behandeld werd, had zij heel veel last van haar gewrichten. Schrijven ging moeizaam en sporten werd een stuk lastiger. Nu ze onder behandeling is bij kinderreumatoloog Ellen Schatorjé gaat het steeds beter. Het gaat zelfs zo goed dat ze haar passie voor dansen weer heeft opgepakt. 

"Ik wil andere meegeven dat het altijd goed komt ".

Dit is Lisa (10 jaar). Ze is bij de Sint Maartenskliniek onder behandeling voor jeugdreuma. Ze wil graag een inspiratiebron zijn voor andere kinderen. 

"Ik word ontzettend gelukkig van bewegen. Of het nou zwemmen, dansen of gymmen is"

- Lisa, 10 jaar

Wat is jeugdreuma?

Kinderen met deze aandoening hebben chronische ontsteking van één of meerdere gewrichten. Ook kunnen ze last krijgen van bijkomende klachten zoals rugklachten, peesontstekingen, psoriasis of oogontsteking. Jeugdreuma is een auto-immuunziekte bij kinderen die is ontstaan vóór dat iemand zestien jaar wordt. De aandoening blijft jeugdreuma heten, ook wanneer iemand ouder wordt. Vaak is het nodig om jeugdreuma met een combinatie van verschillende (soorten) medicijnen te behandelen. De Sint Maartenskliniek heeft het grootste reumacentrum van Nederland. Ook behandelen we veel kinderen en jongeren met reuma. Wij vinden het dan ook enorm belangrijk dat op 18 maart wereldwijd stil wordt gestaan bij deze aandoening. Zo creëren we meer bewustheid zodat kinderen sneller de juiste diagnose krijgen en dus eerder kunnen starten met hun behandeling.

Jeugdreuma & school

Of je nu op de basisschool zit, op de middelbare of gaat studeren, veel scholen weten vaak niet wat de gevolgen zijn van jeugdreuma op je dagelijks leven én dus de gevolgen op school. Lees hieronder tips voor jou, je ouders en school! 

  1. Leg jouw leerkracht uit wat jeugdreuma betekent voor jou. Als jouw leerkracht weet wat de gevolgen zijn is er vaak meer begrip!
  2. Het is ook fijn als jouw klasgenoten weten wat jeugdreuma is. Geef eens een spreekbeurt hierover! Op de site van Jeugdreumavereniging vind je een spreekbeurtpakket.
  3. Met gymles kun je misschien niet altijd mee doen, omdat je dan last krijgt. Maar ga toch zoveel mogelijk naar de les! Gym gaat niet alleen om beweging maar ook om ontspanning en leuk contact met jouw klasgenoten. 
  4. Soms kan jeugdreuma invloed hebben op jouw concentratie en hoe goed je kan leren of niet. Als jij merkt dat je hier last van hebt, maak dit altijd bespreekbaar met jouw leerkracht!