Download dit plan

Spasmebehandeling

Spasmen zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen die hinderlijk kunnen zijn. De behandeling van spasmen is voor iedere patiënt anders. De behandeling start in ieder geval steeds met uitleg over goede houding in bed en in de stoel, rekoefeningen of doorbewegen en oefentherapie. Als dat onvoldoende helpt, kunnen we overwegen om u injecties te geven voor de lokale behandeling van uw spieren. We kunnen ook starten met medicijnen, al kunnen deze bijwerkingen geven, zoals sufheid en moeheid.

Met vragen op het gebied van spasmen kunt u ook terecht bij de polikliniek Revalidatie. Eerst bekijken we of u met tips, oefeningen en houdingsadviezen een spasmevermindering kunt bereiken. Een vervolgstap zou kunnen zijn dat u medicatie krijgt.

Behandeling met Intrathecale Baclofenpomp

Als dat allemaal niet of onvoldoende werkt, is (in het uiterste geval) het plaatsen van een Baclofenpomp een optie. Na een uitgebreid voorbereidingstraject is ook het plaatsen van een intrathecale Baclofenpomp mogelijk. Deze pomp komt onder uw huid. Via een slangetje wordt het medicijn tegen spasmen naar uw ruggenmerg gepompt. Op de polikliniek krijgt u uitleg over de werking van de Baclofenpomp, de eventuele problemen en de procedure. Uw revalidatiearts kan u verwijzen naar dit spreekuur.

Procedure 

Voor de behandeling met een intrathecale baclofen pomp (ITB), werken we samen met onze collega’s van het Radboudumc. Allereerst bespreekt uw revalidatiearts van de Maartenskliniek met u de indicatie voor een ITB behandeling, en vraagt u of daarmee akkoord bent. Zo ja, dan moet u zich voor deze behandeling aanmelden bij het Radboudumc,  afdeling  Anesthesiologie/Neurochirurgie (ook bekend als het Neuromodulatiecentrum).

Proefbehandeling

Om te beoordelen of deze manier van medicatie toedienen geschikt voor u is, krijgt u eerst een proefbehandeling. Deze proefbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

Door het Radboudumc wordt u opgeroepen voor een proefbehandeling. Dit bestaat uit een operatie waarbij de katheter in uw rug wordt geplaatst. Via een verbinding (port a cath) wordt de pomp met de baclofen aan de buitenkant van uw lichaam geplaatst.

In de week voor de operatie wordt u eenmalig gezien in de Sint Maartenskliniek door een fysiotherapeut, die een aantal metingen zal verrichten. Dit is belangrijk om het effect van de pomp na de operatie te beoordelen.

De operatiedatum wordt door het Radboudumc aan ons doorgegeven, zodat u 24 uur na de operatie aansluitend kan worden overgeplaatst naar de Sint Maartenskliniek. U wordt dan opgevangen op onze afdeling dwarslaesie (ook bekend als H0), vanwege de benodigde expertise. Daar zorgen wij voor een verdere instelling van de proefpomp en een beoordeling van het effect. Het transport naar de Maartenskliniek gebeurt per ambulance en wordt geregeld door het Radboudumc.

De aansluitende opname op de afdeling dwarslaesie van de Sint Maartenskliniek duurt ongeveer  een week. De eerste dag na de operatie is het raadzaam om alleen langzaam overeind te komen (per uur kunt u iets hoger gaan zitten). Zo kunt u het risico op hoofdpijn door de operatie verminderen.

Tijdens deze opname met de proefbehandeling mag u niet douchen. U mag gedurende 6 weken ook niet extreem rekken of strekken. Daarom krijgt u tijdens de opname in eerste instantie hulp of advies bij het aandoen van broek, kousen en schoenen.

Tijdens de periode van de proefbehandeling krijgt u dagelijks fysiotherapie. Daarmee kunnen we het effect beoordelen, en wijzigt de revalidatiearts de dosering van de baclofen.

Na deze proefperiode verwijdert de revalidatiearts de externe pomp, en beslist samen met u of u een definitieve ITB pomp wil laten plaatsen.

Na de proefperiode kunt u met ontslag naar huis. De katheter zit dan nog in uw lijf. Daarom mag u de eerste 6 weken niet extreem rekken of strekken. De huisarts kan de hechtingen na 2 weken verwijderen. Als u binnen twee weken weer wordt geopereerd, gebeurt dit op het Radboudumc. Na het verwijderen van de hechtingen, mag u alles weer doen, zoals douchen.

Als u thuis koorts krijgt, of andere klachten die mogelijk een relatie kunnen hebben met de operatie dan wel de katheter, moet u na ontslag contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan overleggen met het neuromodulatiecentrum in het Radboud om uw klachten zo goed mogelijk te behandelen.

Definitieve pomp

Als de proefbehandeling goed is verlopen en u wilt doorgaan met de behandeling, kan de definitieve pomp voor ITB worden geplaatst. Dit proces verloopt als volgt.

Indien u tot een definitieve pomp besluit, dan geven wij dit door aan het Radboudumc. Daarna wordt u in principe binnen twee weken opnieuw geopereerd. Als u niet besluit tot een definitieve pomp, dan zal u ook opnieuw geopereerd worden om de katheter te verwijderen. Na verwijdering van de katheter kunt u, na ontslag uit Radboudumc, naar huis.

Na plaatsing van de definitieve pomp in het Radboudumc, wordt u na 24 uur weer overgeplaatst naar de Sint Maartenskliniek. U verblijft hier ongeveer anderhalve week voor instelling van de definitieve pomp. Het transport naar de Sint Maartenskliniek gebeurt per ambulance en wordt geregeld door het Radboud.

Na ontslag uit de Sint Maartenskliniek maken we afspraken of een nieuwe meting door onze fysiotherapeut nodig is, en of verdere revalidatiebehandeling in de Sint Maartenskliniek of elders nodig is.

Voor de nazorg rondom de pomp maakt de anesthesioloog vooraf afspraken met u. Veel mensen maken gebruik van het mobiele gespecialiseerde team, Care4home Care. U krijgt hierover alle informatie voor uw ontslag uit de Sint Maartenskliniek. Mocht u problemen krijgen met de ITB pomp, dan kunt u ook bij Care4home Care terecht.

Voor inhoudelijke vragen bedoeld voor de revalidatiearts, niet voor spoed, kunt u os een e-mail sturen via [email protected]. Deze wordt elke werkdag gelezen. U kunt ZIVVER gebruiken om ervoor te zorgen dat uw informatie veilig wordt verzonden. Op onze website (via een zoekopdracht) vindt u meer informatie over ZIVVER. Vermeld a.u.b. uw naam en geboortedatum, zodat de vraag naar de behandelend revalidatie arts kan worden geleid. 

Voor inhoudelijke vragen bedoeld voor de revalidatiearts, niet voor spoed, kunt u ons een e-mail sturen. Deze wordt elke werkdag gelezen. U kunt ZIVVER gebruiken om ervoor te zorgen dat uw informatie veilig wordt verzonden. Op onze website vindt u meer informatie over ZIVVER. Vermeld a.u.b. uw naam en geboortedatum, zodat de vraag naar de behandelend revalidatie arts kan worden geleid.  Bellen kan ook via telefoonnummer 024 – 365 99 11.

 Kijk ook op de informatiepagina ‘Behandeling Intrathecale toediening baclofen (ITB) van de website van het Radboudumc. Daar vindt u alle (contact)informatie over deze behandeling in het Radboudumc.