Revalidatiegeneeskunde
Download dit plan

Wondverzorging bij decubitus

Bij een dwarslaesie heeft de huid meer zorg en aandacht nodig. Doordat u niet alle pijn, aanrakingen of druk op uw huid voelt, is uw huid kwetsbaarder. Door onder andere druk, schuiven en wrijving kunnen uw huid en de lagen daaronder beschadigd raken. Zo kunt u doorzit- of doorligwonden krijgen. Dit wordt ook wel decubitus genoemd. De Sint Maartenskliniek is dé plek voor de beste en snelste decubituszorg.

Grote gevolgen

De gevolgen van decubitus bij dwarslaesiepatiënten zijn zowel fysiek als mentaal zwaar. Mogelijk is een langdurige behandeling van de wond nodig. U moet dan vaak lang op bed liggen en een heeft daardoor een beperkte bewegingsvrijheid. Bovendien kan een decubituswond leiden tot ontstekingen, een longontsteking of pijn in uw ledenmaten. Het is dan ook heel belangrijk om snel en juist te handelen als u een decubituswond heeft.

Waar moet ik op letten?

In de revalidatiebehandeling leren we u omgaan met de verzorging van uw kwetsbare huid. Uw behandelaar leert u hoe u decubitus zoveel mogelijk kunt helpen voorkomen. Belangrijk is dat u uw lichaam dagelijks controleert op drukplekken. Heeft u toch een decubituswond? Schakel dan snel hulp in. Maak een afspraak op ons wondenspreekuur om advies voor wondbehandeling te krijgen. Er zijn vier gradaties van decubitus. Is de wond diep en heeft u veel weefselschade, dan kan een operatie noodzakelijk zijn. Daarvoor heeft de Sint Maartenskliniek onlangs een nieuw zorgpad ontwikkeld.

Ons decubituszorgpad - zorg op maat en onder één dak

Dwarslaesiepatiënten met een ernstige vorm van decubitus hebben vaak te maken met een lang zorgproces. En ook nog eens bij meerdere zorgverleners op verschillende plekken. In de Sint Maartenskliniek vindt juist alles onder één dak plaats. Ook de operatie. Ons traject voor deze patiënten is (afhankelijk van de ernst van de klachten) gemiddeld gezien meer dan een half jaar korter. Zelfs voor de operatie kunt u snel bij ons terecht. Dat voorkomt veel leed en afzondering. En omdat alles in de Sint Maartenskliniek gebeurt, is er geen risicovol transport nodig naar een andere zorgverlener.

De voordelen:

  • Minder leed en een sneller zorgproces
  • Geen risicovol transport tussen verschillende zorgverleners
  • Herstel en nazorg op onze gespecialiseerde verpleegafdeling, waar u niets hoeft uit leggen.
  • Korte toegangstijden

Voor álle dwarslaesiepatiënten

De Sint Maartenskliniek is de enige plek in Nederland met zo’n decubituszorgpad. Daarom kunnen ook dwarslaesiepatiënten die ergens anders onder behandeling zijn, bij ons terecht voor deze zorg. Dit geldt dan wel alleen voor ernstige vormen van decubitus (categorie 3 en 4). Als u niet eerder bij ons bent geweest, heeft u bovendien een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist.

Andere huidaandoeningen

U zweet alleen boven het niveau van de dwarslaesie. Doordat u onder dit niveau niet meer zweet, kan uw huid daar erg droog worden.

Smetten is een ontstekingsreactie van uw huid. Deze ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en huid-op-huidcontact. Verder kunnen huidplooien die elkaar raken, gaan schuren. Hierdoor beschadigt uw huid.

Blaren ontstaan door het wrijven van uw huid langs een oppervlak. Vocht hoopt zich dan op tussen uw buitenste en binnenste huidlaag. Deze worden door de wrijving van elkaar gescheiden. Blaren ontstaan sneller op plaatsen waar het warm en vochtig is. Het zijn geen open wonden. Als u de blaar ontlast, kan deze gelukkig weer snel genezen.