Download dit plan

SEMLS Operatie

Als u door Cerebrale Parese (CP) of een andere aandoening last heeft van spasticiteit, kunt u beperkingen ervaren. Het is dan bijvoorbeeld erg moeilijk om tijdens het staan en het lopen evenwicht te houden. Ook kan het bewegen meer energie van u vragen. Wanneer u ouder wordt, kunnen deze klachten toenemen. 

Eén van de mogelijke behandelingen is een operatie. Het doel hierbij is het staan en lopen te behouden of te verbeteren, en/of pijn aan uw benen te verminderen. Dit gebeurt met een operatie aan één of twee benen en op meerdere niveaus: bekken, heup, knie en/of enkel. Zowel de spieren als de botten kunnen geopereerd worden. Dit gebeurt in één operatie, de zogeheten Single Event Multilevel Surgery (SEMLS).

Over de behandeling

Deze beenoperatie op meerdere niveaus met aansluitend intensieve klinische revalidatie is voor volwassenen met een Cerebrale Parese (CP) of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), die door spasticiteit in de spieren beperkingen ervaren bij het staan en lopen en/of pijnklachten.

De behandeling

print

U komt eerst bij een team van het Loop Expertise Centrum (het LEC). Hier brengen wij uw huidige looppatroon in beeld. Dit doen wij met een zogenaamd 'gangbeeldanalyse'.  Daarna overleggen de orthopeed en de revalidatiearts. Zij bespreken wat voor jou mogelijk is en wat niet. Als zij vinden dat opereren een goede optie is voor u, bespreken ze dit met u. Als u opereren ook een goed idee vindt, melden zij u aan voor een voorlichtingsmodule.

print

We vinden het belangrijk dat u een keuze maakt die bij u past. Om u te helpen de keuze voor de operatie en de nazorg die daar bij hoort weloverwogen te maken, volgt u een voorlichtingsmodule. Dit noemen wij de Voorlichtingsmodule SEMLS.

Hierbij zijn de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werkende betrokken.

Onderwerpen zijn:

  • Wat komt er kijken na de operatie?
  • Wat moet er geregeld worden voor de nazorg en wie pakt wat op?
  • Wat kunt u verwachten van de ondersteuning van de arts, verpleging, ergotherapeut, fysiotherapeut, activiteitenbegeleiding en maatschappelijk werk?
  • Wat vraagt dit van uw naasten?

Als u bovenstaande informatie hebt gekregen, volgt er een overleg met het team. Het team informeert u over de uitkomst van dit overleg. Op basis van deze informatie besluit het team samen met u of u geopereerd wordt.

print

U wordt in de Maartenskliniek, locatie Boxmeer, geopereerd aan één of beide benen. Direct na de operatie volgt een korte opname op de afdeling orthopedie in Boxmeer. Daarna gaat u naar huis of naar een tijdelijk verblijf, om te herstellen van de operatie. Tenzij de arts iets anders aangeeft. Dan wordt dit met u besproken.

Staan of lopen mag dan nog niet. Waarschijnlijk zit uw been in het gips, waardoor u een rolstoel en/of een middel wat u helpt lopen, nodig heeft.

De fysiotherapeut van het ziekenhuis in Boxmeer geeft u informatie, advies, oefeningen mee naar huis. Daarnaast geeft de therapeut ook een overdracht voor uw fysiotherapeut. U oefent ook hoe u van uw bed naar uw rolstoel kunt (en andersom) en met een loophulpmiddel kunt lopen. Verder pakt u dagelijkse handelingen weer op, zoals naar het toilet gaan.

Zes weken na de operatie komt u bij de Maartenskliniek op de gipskamer. Hier besluiten we of u de week erna wordt opgenomen op de afdeling revalidatie van de Maartenskliniek in Nijmegen voor 10 of 12 weken. Deze revalidatie is gericht op beter staan en lopen na de operatie aan uw benen.

U wordt 10 weken opgenomen als u aan één been bent geopereerd, en 12 weken als u aan twee benen bent geopereerd.

print

Zeven weken na de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis op locatie Nijmegen voor 10 of 12 weken intensieve revalidatie. Een opname betekent dat u dag en nacht in de Sint Maartenskliniek verblijft. Tijdens het verblijf oefent u dagelijks verschillende handelingen en vaardigheden, om stap voor stap weer zoveel mogelijk dingen zelf te kunnen doen.

Tijdens dit intensieve traject krijgt u veel therapie: fysiotherapie, ergotherapie, psychomotore therapie, activiteitentherapie. Ook krijgt u begeleiding van maatschappelijk werk en een diëtist. U volgt diverse behandelingen met een groep, zoals de loopgroep en hydrotherapie. Dit is allemaal gericht op herstel en het verbeteren van het lopen en bewegen.

Regelmatig heeft de revalidatiearts een gesprek met u. Daarbij kijkt u samen naar de doelen van afgelopen periode en stelt u nieuwe doelen voor de komende periode. Na 10 of 12 weken gaat u met ontslag naar huis.

print

Na de periode van intensieve revalidatie bij ons op locatie, gaat de therapie verder bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Dit duurt minstens één jaar, maar vaker duurt dit tot twee jaar na de operatie. U maakt hiervoor zelf een afspraak met een fysiotherapeut in een praktijk.

print

Drie maanden na de operatie heeft u een afspraak bij de orthopeed en/of revalidatiearts. Een jaar na de operatie kijken we of de resultaten zijn zoals u had verwacht. U krijgt een uitnodiging voor een gangbeeldanalyse en enkele testen die u ook vooraf aan de operatie heeft gehad. Het multidisciplinaire team bespreekt de gegevens uit deze metingen. Als het nodig is, stelt het behandelteam in overleg uw behandeling bij.

GOED OM TE WETEN

  • Als u geopereerd wordt, kunt u daarna een periode niet werken of studeren;
  • Bespreek vóór de operatie met uw werkgever wat er gaat gebeuren en wat de mogelijkheden zijn om na de revalidatie het werken weer op te bouwen;
  • Tijdens de revalidatie in het ziekenhuis is werken niet mogelijk;
  • Als de behandeling in het ziekenhuis klaar is en thuis verder gaat, kijken we wanneer u weer volledig kunt werken of andere dingen kunt doen. 

Tijdlijn SEMLS 

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wil u meer informatie? Neem dan contact op via 024 365 9400 of stuur een bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege bescherming van uw privacy adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.