ZOOM-IN: een multidisciplinaire kijk op de ontwikkeling van het kind
ZOOM-IN staat voor Zorg en Onderwijs Op Maat Integraal. Het kortdurende traject (intake, screening en advies) is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar, die vastlopen in hun ontwikkeling en hinder ondervinden in hun motoriek zonder dat hier (nog) een aantoonbare oorzaak voor is. Een multidisciplinair team vertaalt de sterke en zwakke kanten van het kind vanuit motorisch, communicatief, cognitief en gedragsmatig perspectief naar een concreet handelingsadvies. Vanwege een verandering in het zorgakkoord is het traject hernieuwd.
Wat is er veranderd?
De ZOOM-IN screening is al jaren een bekend screeningstraject binnen de kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek. De screening in het hernieuwde traject vindt plaats in een kortere tijd (2 dagen), waardoor de belasting voor het kind minder groot is. Er is ruimte voor basisdiagnostiek, daarnaast wordt er ingezoomd op gekaderde hulpvragen over de ontwikkeling van het kind in de breedste zin van het woord.
‘Waar loopt een kind het meest tegenaan in het dagelijks leven en een schooldag?’ Die vraag staat altijd op de voorgrond. Tijdens een ZOOM-IN screening gaat het om het uitsluiten, dan wel bevestigen van ontwikkelingsproblematiek. Eerder vond er uitgebreid onderzoek plaats en kwamen er door screening opvallendheden aan het licht die in de participatie mogelijk helemaal niet speelde. In de vernieuwde vorm, kan het zijn dat er na de basis screening behoefte blijkt te zijn aan specifieker onderzoek, een doorverwijzing elders of een behandeling.
Bij welke signalen verwijs je als arts of fysiotherapeut door naar ZOOM-IN?
- De omgeving van het kind maakt zich zorgen om een achterblijvende ontwikkeling of stagnatie in de ontwikkeling.
- Het kind maakt ondanks therapie onvoldoende vorderingen. Het is nog niet duidelijk waar de prioriteit ligt en het kind blijft op meerdere gebieden achter.
- Mogelijk raakt een kind gefrustreerd, er ontstaan lichamelijke klachten, schoolverzuim en het kind wordt overvraagd of laat mogelijk opvallendheden in gedrag zien die niet per definitie te verklaren zijn vanuit een probleem op stoornisniveau.
- Aansturing van de motoriek speelt een belangrijke rol in het volgen van het onderwijs en het kind krijgt ondersteuning vanuit een fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut of medisch specialist.
Verwijzen via ZorgDomein
Revalidatiegeneeskunde > Kinderrevalidatie > Diagnostiek Houding en Bewegingsapparaat tot 18 jr (bijv. ZOOM-In, KIEST, etc)
Waarom verwijzen naar ZOOM-IN?
ZOOM-IN is laagdrempelig en persoonlijk voor ouders en levert handelingsgerichte adviezen op voor ouders, omgeving en school. De screening is kortdurend (minimale belasting voor kinderen en ouders) en biedt een multidisciplinaire kijk op de ontwikkeling van het kind en diens systeem. De medisch specialist is betrokken (kinder-revalidatiearts) en er zijn geen lange wachtlijsten.
Meer over ZOOM-IN: https://www.maartenskliniek.nl/kinderzorg/kinderrevalidatie/screening-en-advies-over-zorg-en-onderwijs