Artikeloverzicht

Antwoorden op uw vragen

Als u last heeft van klachten aan uw heupprothese is dat erg vervelend. Klachten kunnen variëren van pijn in de lies, bil of in het bovenbeen maar ook een beperkte mobiliteit, stijfheid of een langdurige ontsteking.

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over problemen met een heupprothese, de klachten die erbij kunnen optreden, de onderzoeken die kunnen plaatsvinden en de behandeling. Of u nu kortgeleden geopereerd bent of al jaren terug, we hopen dat deze informatie u helpt om beter te begrijpen wat het is en wat u kunt doen. 

 

  1. Wat kan ik zelf doen als ik last heb van klachten aan mijn heupprothese?  
  2. Welke klachten geeft een heupprothese die niet goed functioneert? 
  3. Wanneer ben ik toe aan een revisieoperatie (vervanging van de prothese)?
  4. Wat is een revisie operatie?
  5. Hoe vaak kan de prothese vervangen worden?
  6. Kan ik te oud zijn voor een prothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een heupprothese?
  7. Waarom verslijt een prothese sneller bij jonge mensen?
  8. Welke klachten wijzen op een infectie in de heup prothese? 
  9. Hoe behandelen we een infectie aan de prothese?
  10. Ik heb bloedverdunners, kan ik dan toch geopereerd worden?  
  11. Hoe lang duurt de revalidatie na het vervangen van een heupprothese? 
  12. Wat zijn de leefregels na een revisie operatie van de heup? 
  13. Hoe lang gaat de heupprothese mee?
  14. Hoe risicovol is de operatie?
  15. Hoeveel pijn krijg ik na de heupprothese operatie?
  16. Hoelang duurt een vervangende heupprothese operatie?
  17. Heupoperatie: hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?
  18. Kan iedereen geopereerd worden in de Sint Maartenskliniek?  
  19. Is een heupprothese die los zit goed te vervangen?  
  20. Komt lengteverschil in de benen na de heupoperatie vaak voor, waardoor lang staan en lopen niet goed gaat? 
  21. Kan een heupgewricht (kunstheup) op slot raken, net als in een kniegewricht? 
  22. Mijn heup maakt een klikkend geluid bij het lopen. Wat betekent dit en kan het kwaad? 
  23. Zijn bloedingen bij de prothese te voorkomen? 
  24. Welke hulpmiddelen heb ik nodig na mijn operatie? 
  25. Heb ik recht op thuiszorg na mijn operatie?

 

Vragen en antwoorden

 

Wat kan ik zelf doen als ik last heb van klachten aan mijn heupprothese?  
Om erachter te komen wat u het best met uw klachten kunt doen, vult u onze speciaal ontwikkelde zelftest voor klachten aan de heupprothese in. De uitkomst van deze zelftest geeft u advies over wat u het beste kunt doen.  Terug naar boven↑.

 

Welke klachten geeft een heupprothese die niet goed functioneert? 
De meeste heupprotheses gaan langer dan 15-20 jaar mee. Na verloop van tijd kan het zijn dat de heupprothese problemen geeft. Bijvoorbeeld door loslating of slijtage van de prothese. U kunt dit merken aan stijfheid, klikkende geluiden of pijn in de lies, bil of in het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een langdurige ontsteking. Als u dit herkent bij uzelf, kunt u het beste contact opnemen met uw orthopedisch chirurg. Terug naar boven↑.

 

Wanneer ben ik toe aan een revisieoperatie (vervanging van prothese)?
Een heuprevisie doen we niet zomaar. We kijken goed naar uw klachten en de oorzaak daarvan. Als uw prothese de klachten veroorzaakt, dan is een operatie mogelijk een goede oplossing voor u. Daarbij kijken we ook naar uw conditie. Samen beslissen we dan of een hersteloperatie zinvol is. Terug naar boven↑.

 

Wat is een revisie operatie? 
Een heuprevisie is een complexe operatie, waarbij we de prothese of onderdelen van de prothese vervangen. Een heupprothese bestaat uit een steel, heupkop en kom. We bereiken deze door een snede te maken aan de zijkant van het bovenbeen die afbuigt richting de bil. De prothese-onderdelen zitten vaak goed vast. Daardoor is het soms lastig om ze te verwijderen zonder dat er veel botschade optreedt. Om de nieuwe prothese goed vast te zetten, is het soms nodig om bot terug te plaatsen. Bij de Sint Maartenskliniek hebben we hier veel ervaring mee en maken we gebruik van de nieuwste technieken. Terug naar boven↑.

 

Hoe vaak kan de prothese vervangen worden?
Theoretisch kan een heupprothese meerdere keren worden gereviseerd. Wel is het zo dat hoe vaker je de prothese vervangt, hoe complexer de operatie wordt. Bij elke operatie kan er wat bot verloren gaan. Daardoor wordt het lastiger om de prothese goed vast te kunnen zetten.   

De eerste verschijnselen van loslating of slijtage worden meestal op een gewone röntgenfoto herkend.  

Bij een revisie-operatie is de kans op complicaties groter: wondgenezingstoornissen, infectie, zenuwuitval en de kans op luxatie (uit de kom schieten van de heup). Om die reden geldt er een andere, langduriger nabehandeling: o.a. een verlengde bedrustperiode. De Sint Maartenskliniek is binnen Nederland hét expertisecentrum voor revisies en herstelt ook voor andere ziekenhuizen problemen met de heupprotheses. Terug naar boven↑.

 

Kan ik te oud zijn voor een prothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een heupprothese?
Indien een patiënt een goede algemene conditie heeft, bestaat er geen bovengrens voor een revisie operatie / vervanging van de heupprothese. Terug naar boven↑.

 

Waarom verslijt een prothese sneller bij jonge mensen?
Jongere mensen leiden meestal een veel actiever leven waardoor er eerder slijtage optreedt aan de prothese. Terug naar boven↑.

 

Welke klachten wijzen op een infectie in de heup prothese? 
Tekenen van een ontstoken heupprothese zijn onder meer: aanhoudende pijn, zwelling, warmte of roodheid rond het gewricht, koorts, en moeilijkheden met bewegen of belasten. Terug naar boven↑.

 

Hoe behandelen we een infectie aan de prothese?
Er zijn grofweg twee soorten prothese-infecties, de vroege en late infectie. Vroege infecties komen het meest voor. En deze zijn ook het makkelijkst te herkennen. Bij een vroege infectie blijft de wond lekken en is deze vaak heel erg rood. Soms krijg je zelfs koorts. Deze vroege infectie kunnen we meestal behandelen door de wond schoon te maken. We maken dan het gewricht en de prothese heel goed schoon, vervangen de verwisselbare glijlaag en kop, en spoelen de heup uitgebreid na. Vervolgens geven we een zo gericht mogelijke antibioticakuur. Op deze manier kan de heupprothese er vaak toch in blijven. Het is dus heel belangrijk om deze symptomen te melden en niet te lang aan te kijken.  

 
Als een infectie drie maanden na de operatie optreedt, is er sprake van een zogenaamde late infectie. Als een heup heel erg pijn blijft doen, kan dat een late infectie zijn. Een late infectie ontstaat bijna altijd vanuit een niet of niet goed behandelde vroege infectie. Om een late infectie te behandelen, moet de prothese in zijn geheel verwijderd worden. Soms vindt de plaatsing van de vervangende prothese niet meteen plaats maar pas na aantal weken antibiotica. Ook als de prothese meteen vervangen is volgt gedurende enkele weken een gerichte antibioticumkuur. Omdat de operatie en behandeling van een prothese infectie behoorlijk ingrijpend is proberen we deze infectie dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Terug naar boven↑.

 

Ik heb bloedverdunners, kan ik dan toch geopereerd worden?  
Het gebruik van bloedverdunners is geen probleem om een heupvervangende operatie te ondergaan. Bloedverdunners kunnen leiden tot meer bloedverlies tijdens een ingreep. Dat wordt voor de operatie goed in kaart gebracht. Wij nemen contact op met degene die de bloedverdunners heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld de huisarts, cardioloog of neuroloog. We zoeken uit wat de reden is van het gebruik van bloedverdunners en bepalen op basis daarvan of er een ander middel moet worden gegeven of dat er tijdelijk gestopt kan worden met de bloedverdunners. Terug naar boven↑.

 

Hoe lang duurt de revalidatie na het vervangen van een heupprothese? 
De revalidatie na een totale heupprothese duurt ongeveer drie maanden. Daarbij loopt u in de eerste zes weken na de operatie met krukken . Na zes weken bent u in staat om kleine afstanden in en rondom het huis zonder te krukken te lopen.  

Na 2 maanden kunt u vaak de meeste dagelijkse dingen weer uitvoeren. Werkhervatting gebeurt in samenspraak met uw orthopeed en/of bedrijfsarts. 

Het totale revalidatieproces kan meer dan 12 maanden in beslag nemen. We zijn gelukkig in staat om de beperkingen en pijn van de patiënten te minimaliseren, zodat ze hun dagelijkse activiteiten weer kunnen uitvoeren. Uit eigen onderzoek blijkt dat veel patiënten na 12 maanden veel minder pijn hebben dan voor de operatie en dat het dagelijks functioneren sterk is verbeterd. Terug naar boven↑.

 

Wat zijn de leefregels na een revisie operatie van de heup? 
Het is belangrijk om de oefeningen van de fysiotherapeut regelmatig te blijven doen. Zo wordt u steeds sterker. Neem echt de tijd voor de revalidatie. Het kan een aantal maanden tot een half jaar duren voordat u echt weer alles kunt. 

Omdat ook een heupprothese slijt, is het verstandig om hier niet intensief mee te gaan sporten, zoals intensief hardlopen. Of het risico te lopen dat u hard valt, zoals bij skiën. Ook sporten waarbij u springt of de heup zwaar belast zoals volleybal kunt u beter niet doen. Dit mede in verband met de levensduur van de prothese. Sport u graag? Overleg altijd eerst met de behandelende specialist. Terug naar boven↑.

 

Hoe lang gaat de heupprothese mee? 
De overlevingsduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan 15 jaar en wellicht nog langer met de huidige generatie prothesen. Gemiddeld heeft 90 tot 95% van de patiënten na 15 jaar nog een functionerende heupprothese. Lichaamsgewicht en mate van lichamelijke beweging hebben  een groot effect op de levensduur van de prothese. 

Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Hoe ouder u bent, des te groter is de kans dat de prothese langer meegaat. Jongere patiënten wordt geadviseerd extra zuinig te zijn op hun prothese. Zij hebben een actiever leven, waardoor de prothese sneller slijt. 

Piekbelastingen zoals intensief hardlopen, springen en contactsporten kunt u beter vermijden. Ook zwaar lichamelijk werk, zoals in de bouw, wordt afgeraden. Helaas kunnen ook andere factoren de overlevingsduur van de prothese negatief beïnvloeden zoals instabiliteit, een niet goede plaatsing of een infectie van de prothese. Terug naar boven↑.

 

Hoe risicovol is de operatie?
Net als iedere andere ingreep, groot of klein, brengt een operatie risico’s met zich mee. We nemen uiteraard alle mogelijke maatregelen om dit risico tot een minimum te beperken. Uiteraard is het belangrijk dat u weet wat de gevolgen en de risico’s zijn, voordat u besluit om deze operatie te ondergaan. Onze artsen bespreken deze tijdens de consulten uitgebreid met u. Over algemene risico's van anesthesie leest u hier alles. Terug naar boven↑.

 

Hoeveel pijn krijg ik na de heupprothese operatie?
Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voorafgaand aan de operatie is niet te zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. U krijgt pijnmedicatie voor de eerste 14 dagen na de operatie. Terug naar boven↑.

 

Hoelang duurt een vervangende heupprothese operatie?
De operatie bij een nieuwe heup duurt ongeveer 1,5 tot 3 uur. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer om wakker te worden uit de narcose. Of om te wachten tot de ruggenprik is uitgewerkt. Als u zich weer goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling. Terug naar boven↑.

 

Heupoperatie: hoe lang blijf ik in het ziekenhuis? 
Na een heupoperatie blijft u meestal maximaal enkele nachten slapen. U kunt dit met uw specialist bespreken. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te laten herstellen. Door jaren onderzoek hebben wij de operatie, narcose en alle zorg eromheen zoals het oefenprogramma, zo goed afgesteld, dat u zo fit mogelijk blijft. Terug naar boven↑.

 

Kan iedereen geopereerd worden in de Sint Maartenskliniek?  
Ja, iedereen kan geopereerd worden binnen één van de locaties van de Sint Maartenskliniek. Dat is ook een groot verschil met focusklinieken ofwel zelfstandige behandelcentra waar slechts een gedeelte van de patiënten geholpen kan worden. 

Waar u geopereerd wordt hangt af van uw voorkeur én van de faciliteiten die nodig zijn om de behandeling veilig te kunnen uitvoeren. Uw arts zal u dit met u bespreken, mochten we samen beslissen tot operatie over te gaan. Terug naar boven↑.

 

Is een heupprothese die los zit goed te vervangen? 
Of een heupprothese goed te vervangen is, heeft met verschillende factoren te maken. Uiteraard met de fitheid van de patiënt en als die fit genoeg is voor de operatie is het met name de mate van botverlies dat dit bepaalt. 

Als bijvoorbeeld de cup (kunstkom) los zit en er weinig bot over is gebleven bij het bekken, dan kan het moeilijk zijn om goede grip te krijgen bij het plaatsen van een nieuwe kom. 

Soms is er zoveel eigen bot verloren gegaan, dat we een nieuwe protheseschaal/kom op maat laten maken dat precies in het gat valt. Met die techniek hebben we goede resultaten behaald. 

Uiteraard bekijken we in onze eigen onderzoeken hoe het gaat met deze nieuwe technieken en of de patiënten tevreden zijn na de operatie. Terug naar boven↑.

 

Komt lengteverschil in de benen na de heupoperatie vaak voor, waardoor lang staan en lopen niet goed gaat? 
Tijdens de operatie wordt er goed gelet op de beenlengte, maar het komt regelmatig voor dat er een klein beenlengteverschil ontstaat. Meestal wordt het been wat langer tijdens plaatsen van een heupprothese; soms wordt dat bewust gedaan om de kans op het uit de kom schieten kleiner te maken. Als het been korter wordt na de operatie, kan het ook betekenen dat de steel in het bovenbeen wat dieper is gezakt, dat kan met foto's worden gemeten. Of dit beenlengteverschil effect heeft op staan en lopen is per persoon verschillend en ook afhankelijk van de mate van het verschil. Als dit 1 jaar na de operatie nog bestaat, is de kans groot dat dit zo blijft. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om dit een keer na te laten kijken. Terug naar boven↑.

 

Ik heb bloedverdunners, kan ik dan toch geopereerd worden?
Het gebruik van bloedverdunners is geen probleem om een heupvervangende operatie te ondergaan. Bloedverdunners kunnen leiden tot meer bloedverlies tijdens een ingreep. Dat wordt voor de operatie goed in kaart gebracht. Wij nemen contact op met degene die de bloedverdunners heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld de huisarts, cadioloog of neuroloog. We zoeken uit wat de reden is van het gebruik van bloedverdunners en bepalen op basis daarvan of er een ander middel moet worden gegeven of dat er tijdelijk gestopt kan worden met de bloedverdunners. Terug naar boven↑.

 

Kan een heupgewricht (kunstheup) op slot raken, net als in een kniegewricht? 
De kans dat een heup op slot gaat zitten is klein.  Soms kunnen mensen een slotgevoel ervaren als de kom los zit of als de kop op de rand staat van de kom, dat is het moment voordat hij daadwerkelijk uit de kom gaat. Terug naar boven↑.

 

Mijn heup maakt een klikkend geluid bij het lopen. Wat betekent dit en kan het kwaad? 
Helaas is er in sommige gevallen sprake van een klikkende heup na de operatie van een heupprothese. Hoewel dit zeer vervelend kan zijn in het dagelijks leven, is het vaak onschuldig, en makkelijk te verhelpen met fysiotherapie. 

Mogelijke oorzaken voor een klikkende heup: 

Het kan zijn dat de prothese componenten van de heup losraken. Dit gebeurt meestal wanneer een prothese al wat langer meegaat. Dit losraken zorgt voor een klikkend geluid.   

Irritatie van zachte weefsels rondom de heup. Hier bedoelen we mee spieren en pezen. Bij irritatie zien we vaak dat er sprake is van zwelling. Door deze zwelling krijg je meer wrijving tussen de spieren en pezen met de prothese in de heup. Terug naar boven↑.

 

Zijn bloedingen bij de prothese te voorkomen? 
Grote bloedingen bij de prothese komen zelden voor. Zodra bloedingen zich voor doen kijken we direct naar de oorzaak en hoe we de bloeding kunnen stoppen. Bij terugkerende bloedingen is een verwijzing naar een interventieradioloog zinvol. Die kan actieve bloedingen soms stoppen via de lies. Terug naar boven↑.

 

Welke hulpmiddelen heb ik nodig na mijn operatie?
Bij de Sint Maartenskliniek vinden we het belangrijk dat u goed voorbereid uw operatie ingaat, maar ook dat u weet wat u ná de operatie te wachten staat. Daarom bespreken we vooraf welke hulmiddelen voor u belangrijk zijn om in huis te hebben. Terug naar boven↑.

 

Heb ik recht op thuiszorg na mijn operatie?
Of we thuiszorg voor u kunnen aanvragen, hangt af van uw thuissituatie. Voordat u geopereerd wordt, bespreken we met elkaar hoe de nazorg thuis kan worden opgevangen en of u in aanmerking komt voor thuiszorg. Terug naar boven↑.