Artikeloverzicht

Antwoorden op uw vragen

Als u in het dagelijks leven last heeft van klachten aan uw knieprothese is dat erg vervelend. Het komt echter voor dat een knieprothese klachten geeft na de operatie, of dat er jaren na de operatie klachten optreden en u bijvoorbeeld last krijgt met sporten of lopen. Uw knie kan instabiel zijn, of pijn of stijfheid veroorzaken. Een revisieoperatie kan uitkomst bieden.  

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over knieprotheseklachten, zoals symptomen, diagnose en behandeling. Of u nu kortgeleden geopereerd bent of jaren terug, we hopen dat deze informatie u helpt om beter te begrijpen wat het is en wat u kunt doen. 

 

  1. Hoe lang houdt pijn aan na een knieprothese?
  2. Welke complicaties kunnen optreden na een vervangende operatie van de knieprothese?
  3. Welke klachten wijzen op een infectie in de knie prothese? 
  4. Zijn bloedingen in de prothese te voorkomen? 
  5. Is een knikkende knieprothese normaal? 
  6. Wat kan ik zelf doen als ik last heb van klachten aan mijn knieprothese?
  7. Welke klachten geeft een knieprothese die niet goed functioneert?   
  8. Wanneer ben ik toe aan een revisieoperatie?
  9. Wat zijn goede redenen voor een knierevisie operatie? 
  10. Wat is een revisie operatie, oftewel een vervangende prothese operatie?
  11. Kan ik te jong zijn voor een tweede knieprothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een tweede knieprothese?
  12. Kan ik te oud zijn voor een tweede knieprothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een tweede knieprothese?
  13. Hoe lang gaat de knieprothese mee?
  14. Hoe risicovol is de operatie?
  15. Hoeveel pijn krijg ik na de knieprothese operatie?
  16. Hoelang duurt een vervangende knieprothese operatie?
  17. Knieoperatie: hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?
  18. Hoeveel graden moet een knie minimaal kunnen buigen na de operatie? / Is er nog wat te doen aan een knie die niet voldoende doorbuigt?
  19. Is een derde knieprothese mogelijk? / Hoe vaak kan de prothese vervangen worden? 
  20. Moet mijn knieprothese wel eens gecontroleerd worden? 
  21. Ik heb bloedverdunners, kan ik dan toch geopereerd worden?
  22. Hoe herken je een infectie?
  23. Kan iedereen geopereerd worden in de Sint Maartenskliniek?
  24. Welke hulpmiddelen heb ik nodig na mijn operatie?
  25. Heb ik recht op thuiszorg na mijn operatie?

 

Vragen en antwoorden

 

Hoe lang houdt pijn aan na een knieprothese?
U kunt tot een jaar na de operatie pijnklachten houden. Deze klachten kunnen tot ongeveer een jaar spontaan overgaan, maar ook de twee jaar daarna is er vaak nog een klein beetje ruimte voor verbetering. Er zijn verschillende soorten pijn mogelijk na de operatie: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Voor de eerste 14 dagen na de operatie krijgt u pijnmedicatie van ons. Meestal is de pijn met pijnstillers goed te verdragen. Ongeveer 90 tot 95% van de patiënten is uiteindelijk tevreden na de revalidatie. Terug naar boven↑.

 

Welke complicaties kunnen optreden na een vervangende operatie van de knieprothese?
Na een knierevisie kunnen de volgende complicaties optreden: infectie, bloeding, stolselvorming, stijfheid, zenuwbeschadiging, en loslating of breuk van de nieuwe prothese. Terug naar boven↑.

 

Welke klachten wijzen op een infectie in de knie prothese
Tekenen van een ontstoken knieprothese zijn onder meer: aanhoudende pijn, zwelling, warmte of roodheid rond het kniegewricht, koorts, en moeilijkheden met bewegen of belasten van de knie. Als u op basis van deze symptomen denkt dat u last heeft van een infectie aan de prothese dan is het verstandig om direct een afspraak met uw (orthopedisch) arts te maken. Terug naar boven↑.

 

Zijn bloedingen in de prothese te voorkomen?
Bloedingen in de prothese komen maar zelden voor. Tegelijkertijd zijn ze moeilijk te voorkomen. Zodra een bloeding optreedt, kijken we direct naar de oorzaak en hoe we de bloeding kunnen stoppen. Als er sprake is van terugkerende bloedingen kan een verwijzing naar een interventieradioloog zinvol zijn. Een van de behandelingen die een interventieradioloog toepast in geval van bloedingen is deze te stoppen via de lies. Terug naar boven↑.

 

Is een knikkende knieprothese normaal?
Een knieprothese bestaat uit twee metalen oppervlakken met daartussen een polyethyleen (plastic) tussenlaag. Deze oppervlakken veroorzaken de klikkende sensaties. De geluiden komen vooral in de beginfase voor als de spierkracht en spiercoördinatie nog op niveau moet worden gebracht. Hoewel de patiënt de geluiden soms als eng ervaart, veroorzaken zij geen schade aan de prothese. Ook langere tijd na de operatie kunnen deze geluiden voorkomen, bij een bepaalde mate van ontspanning van de spieren. Een klikkend geluid is dus redelijk normaal en niet schadelijk. Terug naar boven↑.

 

Wat kan ik zelf doen als ik last heb van klachten aan mijn knieprothese?
Om erachter te komen wat u het best met uw klachten kunt doen, vult u onze speciaal ontwikkelde zelftest voor klachten aan de knieprothese in. De uitkomst van deze zelftest geeft u advies over wat u het beste kunt doen. Terug naar boven↑.

 

Welke klachten geeft een knieprothese die niet goed functioneert?
De meeste knieprotheses gaan gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee. Na verloop van tijd kan het zijn dat de knieprothese problemen geeft. Bijvoorbeeld door loslating of slijtage van de prothese. U kunt dit merken aan stijfheid, zwelling of pijn in de knie. Ook kan er sprake zijn van een langdurige ontsteking. Als u dit herkent bij uzelf, kunt u het beste contact opnemen met uw orthopedisch chirurg.

De eerste verschijnselen van loslating of slijtage worden meestal al op een gewone röntgenfoto herkend. Om een infectie vast te stellen, is ander onderzoek nodig. Terug naar boven↑.

 

Wanneer ben ik toe aan een revisieoperatie?
Een knierevisie doen we niet ‘zomaar’. We kijken goed naar uw klachten en de oorzaak daarvan. Als uw prothese de klachten veroorzaakt, dan is een operatie mogelijk een goede oplossing voor u. Daarbij kijken we ook naar uw conditie en wensen. Vervolgens beslissen we samen of een hersteloperatie zinvol is. Terug naar boven↑.

 

Wat zijn goede redenen voor een knierevisie operatie?
Een goede reden voor het vervangen van de knieprothese is dat een voorheen goed functionerende knieprothese pijnklachten gaat geven. Dit kan het gevolg zijn van loslating van de prothese of slijtage van het plastic tussenstuk.

Een andere reden is een instabiel gevoel. Dit kan een gevolg zijn van een slijtage van het plastic tussenstuk of afname van kwaliteit van uw banden zijn.

Buigt uw knie niet meer voldoende? Dat kan een reden zijn voor een vervangende prothese operatie, als de beweeglijkheid als gevolg van littekenweefsel, pijn en eventuele zwelling is afnomen.

Tot slot is een infectie een reden om de knieprothese te vervangen. Terug naar boven↑.

 

Wat is een revisie operatie, oftewel een vervangende prothese operatie?
Een knierevisie is een complexe operatie, waarbij we de prothese of onderdelen van de prothese vervangen. Een knieprothese bestaat uit 2 metalen delen die vastzitten in het bot (een in het bovenbeen en een in het scheenbeen) met een plastic tussenstuk. We bereiken deze meestal door het oude litteken te gebruiken aan de voorzijde van de knie. De prothese-onderdelen zitten vaak goed vast. Daardoor is het soms lastig om ze te verwijderen zonder dat er veel botschade optreedt. Om de nieuwe prothese goed vast te zetten, is het soms nodig om bot terug te plaatsen. Bij de Sint Maartenskliniek hebben we hier veel ervaring mee en maken we gebruik van de nieuwste technieken.

Welk gedeelte van de knieprothese wij vervangen, is afhankelijk van wat de oorzaak is van de klachten. Soms vervangt de chirurg slechts een gedeelte, meestal plaatsen wij een hele nieuwe prothese. Als uw huidige prothese los heeft gelaten, controleren wij eerst of deze loslating het gevolg is van een infectie. Als een infectie de oorzaak is van de loslating dan dient eerst de infectie te worden behandeld. Daarna kan de knieprothese worden vervangen. Meestal is er een tussenliggende periode waarin u een tijdelijke knieprothese heeft. Terug naar boven↑.

 

Kan ik te jong zijn voor een tweede knieprothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een tweede knieprothese?
Bij het plaatsen van een tweede knieprothese kijken we bij de Sint Maartenskliniek niet naar de leeftijd van de patiënt, alhoewel dit wel meespeelt. Het gaat er om of de pijn van de patiënt nog dragelijk is. Wel proberen we een revisie operatie zo lang mogelijk uit te stellen, door bijvoorbeeld leefstijl aanpassingen, fysiotherapie en medicatie. Zodra de pijn ondragelijk is en we hier een goede oorzaak voor hebben gevonden, kan een knierevisie operatie overwegen worden. U kunt niet ‘te jong zijn’ voor een revisie operatie. Terug naar boven↑.

 

Kan ik te oud zijn voor een tweede knieprothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een tweede knieprothese?
U kunt niet te oud zijn voor een knierevisie, maar dit hangt wel af van uw algehele gezondheid. Als u een goede conditie heeft, is er geen bovengrens voor een vervangende operatie van de knieprothese. Terug naar boven↑.

 

Hoe lang gaat de knieprothese mee?
De levensduur van een prothese is meestal meer dan 15 jaar, als mensen er verstandig mee omgaan. De huidige generatie prothesen gaat misschien nog langer mee. Gemiddeld heeft 90 tot 95% van de patiënten na 10 jaar en ongeveer 85-90% na 15 jaar nog een goed werkende knieprothese. Lichaamsgewicht en mate van lichamelijke beweging hebben een groot effect op de levensduur van de prothese.

Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Als ouder u bent is de kans groot dat een knieprothese langer meegaat. Jongere patiënten moeten extra zuinig zijn op hun prothese. Zij hebben een actiever leven, waardoor de prothese sneller slijt.

Piekbelastingen zoals hardlopen, springen en contactsporten raden we sterk af. Ook zwaar lichamelijk werk zoals in de bouw raden we af. Ook andere oorzaken, waarop u geen invloed heeft, kunnen ervoor zorgen dat de prothese eerder slijt. Denk daarbij aan instabiliteit, de plaatsing in het lichaam of een infectie van de prothese. Terug naar boven↑.

 

Hoe risicovol is de operatie?
Net als iedere andere ingreep, groot of klein, brengt een operatie risico’s met zich mee. Mocht u geopereerd worden dan bespreken wij deze risico’s met u.

Bij een revisie-operatie is de kans op complicaties groter: wondgenezingstoornissen, infectie, zenuwuitval en de kans op restpijn. Om die reden geldt er een andere, langduriger nabehandeling: o.a. een verlengde bedrustperiode. De Sint Maartenskliniek is binnen Nederland hét expertisecentrum voor revisies en herstelt ook voor andere ziekenhuizen problemen met de eerste protheses.

We nemen uiteraard alle mogelijke maatregelen om dit risico tot een minimum te beperken. Hiervoor hebben we een operationeel systeem van risicomanagement dat continu wordt verbeterd. Uiteraard is het belangrijk dat u weet wat de gevolgen en de risico’s zijn, voordat u besluit om deze operatie te ondergaan. Onze artsen bespreken deze tijdens de consulten uitgebreid met u. Over algemene risico's van anesthesie leest u hier alles. Terug naar boven↑.

 

Hoeveel pijn krijg ik na de knieprothese operatie?
Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voorafgaand aan de operatie is niet te zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. U krijgt pijnmedicatie voor de eerste 14 dagen na de operatie. Terug naar boven↑.

 

Hoelang duurt een vervangende knieprothese operatie?
De revisie operatie duurt ongeveer 2 uur, maar kan ook een stuk langer duren. Daarna gaat u naar de Recovery om wakker te worden uit de narcose. Of om te wachten tot de ruggenprik is uitgewerkt. Als u zich weer goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling. Terug naar boven↑.

 

Knieoperatie: hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?
Na een knieoperatie blijft u meestal maximaal enkele nachten slapen. In geval van ee nrevisie operatie geldt er vaak een verlengde bedrust periode. U kunt dit met uw specialist bespreken. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te laten herstellen. Door jaren onderzoek hebben wij de operatie, narcose en alle zorg eromheen zoals het oefenprogramma, zo goed afgesteld, dat u zo fit mogelijk blijft. Terug naar boven↑.

 

Hoeveel graden moet een knie minimaal kunnen buigen na de operatie? / Is er nog wat te doen aan een knie die niet voldoende doorbuigt?
We gaan ervan uit dat een knie meer dan 100 graden moet kunnen buigen na de operatie. Is dat niet het geval en is de buiging bijvoorbeeld maar 80 graden, dat is het in sommige gevallen mogelijk om binnen 3 maanden na de operatie de knie onder narcose door te buigen. Terug naar boven↑.

 

Is een derde knieprothese mogelijk? / Hoe vaak kan de prothese vervangen worden?
Theoretisch kan een knieprothese meerdere keren worden gereviseerd. Wel is het zo dat hoe vaker de prothese vervangen wordt, hoe complexer de operatie is. Bij elke operatie gaat er een stukje bot verloren. Dat maakt het lastiger om de prothese goed vast te kunnen zetten. Terug naar boven↑.

 

Moet mijn knieprothese wel eens gecontroleerd worden?
Een prothese hoeft in principe niet gecontroleerd te worden. Alleen als er sprake is van klachten kan een controle nodig zijn. Terug naar boven↑.

 

Ik heb bloedverdunners, kan ik dan toch geopereerd worden?
Het gebruik van bloedverdunners is geen probleem om een knievervangende operatie te ondergaan. Bloedverdunners kunnen leiden tot meer bloedverlies tijdens een ingreep. Dat wordt voor de operatie goed in kaart gebracht. Wij nemen contact op met degene die de bloedverdunners heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld de huisarts, cadioloog of neuroloog. We zoeken uit wat de reden is van het gebruik van bloedverdunners en bepalen op basis daarvan of er een ander middel moet worden gegeven of dat er tijdelijk gestopt kan worden met de bloedverdunners. Terug naar boven↑.

 

Hoe herken je een infectie?
Er zijn grofweg twee soorten prothese-infecties, de vroege en late infectie. Vroege infecties komen het meest voor. En deze zijn ook het makkelijkst te herkennen. Bij een vroege infectie blijft de wond lekken en is deze vaak heel erg rood. Soms is er zelfs sprake van koorts. Deze vroege infectie kunnen we meestal behandelen door de wond schoon te maken. We maken dan het gewricht en de prothese heel goed schoon en spoelen deze uitgebreid na. Vervolgens geven we een zo gericht mogelijke antibioticakuur. Op deze manier kunnen we vaak voorkomen dat de prothese opnieuwe vervangen dient te worden. Het is dus heel belangrijk om deze symptomen te melden en niet te wachten als u symptomen opmerkt die wijzen op infectie.


Als een infectie drie maanden na de operatie optreedt, is er sprake van een zogenaamde late infectie. Blijft een knie erg pijnlijk, kan kan de oorzaak een late infectie zijn. Een late infectie ontstaat bijna altijd vanuit een niet of niet goed behandelde vroege infectie. Om een late infectie te behandelen, moet de prothese soms eerst verwijderd worden. Hierna volgt weer een gerichte antibioticakuur. Pas als de infectie genezen is, kan er een nieuwe prothese worden geplaatst. Dit is een behoorlijk ingrijpende ingreep en die proberen we dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Terug naar boven↑.

 

Kan iedereen geopereerd worden in de Sint Maartenskliniek?
Ja, bijna iedereen kan geopereerd worden binnen één van de locaties van de Sint Maartenskliniek. Dat is ook een groot verschil met focusklinieken ofwel zelfstandige behandelcentra zoals Bergman waar slechts een gedeelte van de patiënten geholpen kan worden.

Waar u geopereerd wordt, hangt af van uw voorkeur én van de faciliteiten die nodig zijn om de behandeling veilig te kunnen uitvoeren. Uw arts zal dit met u bespreken, mochten we samen beslissen tot operatie over te gaan. Terug naar boven↑.

 

Welke hulpmiddelen heb ik nodig na mijn operatie?
Bij de Sint Maartenskliniek vinden we het belangrijk dat u goed voorbereid uw operatie ingaat, maar ook dat u weet wat u ná de operatie te wachten staat. Daarom bespreken we vooraf welke hulmiddelen voor u belangrijk zijn om in huis te hebben. Terug naar boven↑.

 

Heb ik recht op thuiszorg na mijn operatie?
Of we thuiszorg voor u kunnen aanvragen, hangt af van uw thuissituatie. Voordat u geopereerd wordt, bespreken we met elkaar hoe de nazorg thuis kan worden opgevangen en of u in aanmerking komt voor thuiszorg. Terug naar boven↑.