De behandeling die je krijgt hangt af van jouw situatie en wat je wil bereiken. Samen met uw revalidatiearts worden doelen opgesteld. Wij maken een verschil tussen een behandeling vlak na een armamputatie en een behandeling al u langer een armprothese heeft.
Behandeling vlak na een armamputatie
Voordat je gaat revalideren, heeft u een operatie gehad waarbij (een deel van) uw arm is geamputeerd. Als dit net is gebeurt zijn de dit de eerste doelen van de revalidatiebehandeling:
• U functioneert zo zelfstandig mogelijk zónder een prothese
• U heeft minder last van fantoompijn en eventuele pijnklachten in uw amputatiestomp
• U leert omgaan met acceptatie- en verwerkingsproblemen rondom uw amputatie
Armprothese
Het kan ook zijn dat u een armprothese aangemeten krijgt. In dat geval is het doel van uw revalidatiebehandeling dat u deze prothese optimaal leert gebruiken. Bij het aanmeten van een prothese bij een armamputatie volgen wij het landelijke Prothese Prescriptie Protocol van de Arm (PPP-Arm).
Met dit protocol kunnen we op basis van uw wensen, de eigenschappen van uw amputatiestomp en soms ook de eigenschappen van uw schoudergordel en andere arm, een selectie maken van de prothesevoorzieningen die voor u geschikt zijn.
In sommige gevallen volgt u hierna een traject waarbij u de verschillende mogelijke protheses uitprobeert. Als we weten welke prothese voor u het beste is, helpen wij u met een aanvraag bij uw zorgverzekeraar. Nadat de zorgverzekeraar de aanvraag heeft goedgekeurd, gaan we de definitieve prothese voor u leveren. U kunt dan het gebruik van uw prothese trainen.
Behandeling als u al langer een armprothese heeft
Ook als u al langer een armamputatie zonder prothese heeft, kunt u alsnog graag een armprothese willen. Het kan ook zijn dat u met uw huidige prothese bepaalde dingen niet kunt doen, die u toch graag wil.
Net als bij het aanmeten van een prothese bij een recente armamputatie, volgen wij het landelijke Prothese Prescriptie Protocol van de Arm (PPP-Arm). Met dit protocol maken we een selectie van de protheses die voor u geschikt zijn. Dit doen we op basis van uw wensen, de eigenschappen van uw amputatiestomp en soms ook de eigenschappen van uw schoudergordel en andere arm.
Fantoompijn
Nadat een been of arm is geamputeerd kan direct of na langere tijd fantoompijn ontstaan. Bij fantoompijn heeft u een pijngevoel vanuit uw geamputeerde been of arm.
Bij behandeling van fantoompijn gaan een psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut met u in gesprek. Afhankelijk van de uitkomsten van dit gesprek stelt het behandelteam een behandelplan voor u op met één of meerdere disciplines. Dit traject vindt poliklinisch plaats. Dit betekent dat je dus niet op locatie verblijft.
Specifieke spreekuren
Ons revalidatiecentrum heeft enkele specifieke spreekuren. In overleg met uw revalidatiearts of andere specialist of huisarts kunt u hier terecht.