Revalidatiegeneeskunde
Download dit plan

Opname op de afdeling Dwarslaesie

Een opname op onze dwarslaesieafdeling in Nijmegen noemen we ook wel een klinische opname. De opname is erop gericht om u zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven thuis met een dwarslaesie. Samen proberen we uw bewegingsmogelijkheden te vergroten. En waar dit niet (verder) mogelijk is, leren we u hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

De eerste twee à drie weken van uw opname, gebruiken we om samen een goed beeld te krijgen van uw situatie: hoe ervaart u het en waar heeft u het meest moeite mee? Onze verschillende behandelaars werken nauw samen en bespreken met u alle aandachtspunten van de behandeling. In deze periode draait het om onderzoek en observatie. Daarna stelt de revalidatiearts, na overleg met u en de behandelaars, een revalidatieplan op. Dit behandelplan vormt vervolgens de rode draad in uw hele behandeling.

Hoe ziet uw opname er in grote lijnen uit?

  • Samen werken we toe naar zoveel mogelijk zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
  • Na het ontslag zijn u en uw directe omgeving goed voorbereid op het functioneren thuis.
  • Met arm- en handfunctietraining vergroten we de inzetbaarheid van uw arm en hand in het dagelijks handelen.
  • U leert grip te krijgen op problemen met uw ontlasting en urinelozing.
  • U krijgt begeleiding om weer helemaal of gedeeltelijk aan het werk te kunnen.
  • We geven uitleg over het risico op doorligwonden (decubitus), informatie over ons decubituszorgpad en tips wat u zelf kunt doen.
  • U oefent revalidatietechnieken en maakt kennis met diverse sporten, zodat u na ontslag hopelijk ontspanning, afleiding en een zinvolle tijdsbesteding vindt.

Daarnaast hebben we een ruim aanbod aanvullende behandelingen. Zoals een revalidatiebehandeling in ons Loopexpertisecentrum (LEC) en speciale therapie in ons eigen zwembad.

Behandeling Dwarslaesie